Iedereen heeft momenteel zijn mond vol van #meiplasticvrij. Een campagne om mensen bewust te maken van de overdaad aan wegwerpplastic en de bijhorende vervuiling. Het inspireerde mij om nog een beetje extra mijn best te doen. En daar wil ik jullie graag over vertellen.

Inspiratiebron Warre

Voor (maar vooral tijdens) mijn zwangerschap van Warre, maakte ik enkele bewuste keuzes. Oorspronkelijk niet zo zeer om ecologische redenen, die waren voor mij eerder een mooie extra. Ik wist nog voor ik zwanger was dat ik heel graag gebruik wilde maken van wasbare luiers. Geen chemische middelen in, minder kans op allergisch reageren, over de hele luierperiode beter voor de portemonnee. Dat waren voor mij de drie hoofdredenen. Al snel kwamen daar de Cheecky wipes bij, want die vond mijn man niet meer dan logisch. En zo kan ik nog wel even door gaan. Mij ging het in oorsprong om een heleboel ‘natuurlijkere’ keuzes, zonder al te veel chemische producten. Maar zo maakten we doorheen de zwangerschap steeds meer ecologische keuzes.

Vorige zomer begon het bij mezelf te knagen… Voor ons zoontje maakten we een heleboel bewuste ‘natuurlijkere’ keuzes, maar waarom trekken we die niet door naar ons eigen leven? Zo begon ik steeds meer na te denken over wasbaar maandverband.

Naar aanleiding van #meiplasticvrij herbruikbare zakjes
Groenten- en fruitzakjes

Stilaan, kleine veranderingen

Dat was dan ook één van de eerste grote veranderingen die ik doorvoerde. Want ik gebruikte sowieso al herbruikbare drinkflessen om mijn kraantjeswater mee naar school te nemen. Ik gebruik of weiger al eventjes rietjes omdat ik het niet fijn vind om er door te drinken. En al jaren gebruik ik herbruikbare tassen om mee te gaan winkelen.

Maar sinds vorig jaar ben ik me meer en meer bewust van het feit dat ik door kleine veranderingen, mijn eigen afvalberg kan verkleinen. En zo ook de plastic vervuiling kan verminderen. Zo koop ik sinds een klein jaar met mijn herbruikbare zakjes groenten en fruit. Ik koop geen in plastic verpakt fruit of groenten meer. Dat vond ik afgelopen herfst even moeilijk omdat ik zo’n zin had in komkommer, maar hij was er enkel overtrokken met plastic.

Ik schakelde in november over op wasbaar maandverband. Wat een verademing! Ik snap dat dit niet voor iedereen is, maar voor mij is het ideaal! Geen allergische reacties meer op (de chemicaliën in het) maandverband, joepie!

Sinds begin dit jaar verander ik zo stelselmatig de wegwerpspullen hier door meer ecologische varianten. Onze tandenborstels werden bamboe tandenborstels. Voor de tandpasta zijn we nog eventjes zoekende, want de dingen die we al probeerden, zijn momenteel nog niet helemaal ons ding. Wel schakelen we hier over op zeep en shampoo in een blok in plaats van in een plastic fles. Als de voorraad op is uiteraard! Mijn man heeft nog wat shampoo te gaan. En ook hier weer; minder chemicaliën, minder allergische reacties. Je vraagt je af waarom ik hier niet al eerder naar ben overgestapt.

#meiplasticvrij in de badkamer
Spulletjes uit de badkamer

Uitdaging mei 2019

Allemaal kleine dingetjes die ik stelselmatig veranderde. Dus besloot ik dit jaar voor de eerste keer eens mee te doen aan #meiplasticvrij. En ik gaf mezelf een uitdaging: een hele maand niks met plastic verpakking kopen. Want waarom zou ik stoppen bij de verse groenten en fruit? Zo ging ik afgelopen week voor het eerst en met een bang hartje met mijn eigen potjes naar de beenhouwer. Zouden ze dit wel willen doen? Maar ik kreeg daar uiteindelijk alleen maar positieve opmerkingen van het personeel!

Ik kan je nu echter al vertellen dat mijn #meiplasticvrij uitdaging me niet gaat lukken, na nog maar twee weken ver te zijn. Want bij het winkelen stootte ik nog op andere problemen. Zo kwam ik al plastic tegen in een kartonnen verpakking, die ik heel bewust koos in plaats van de plastic zak. Je kan daar namelijk niet doorkijken! Ik bestelde online een houten kam, die dan toch in een plastic zakje zat… En af en toe moet je toch even wat anders gaan denken of alternatieven zoeken.

Want bepaalde producten vind je niet zonder plastic verpakking. Wat bijvoorbeeld met diepvriesproducten? Pizzadeeg kan ik perfect zelf maken, daarvoor heb ik eigenlijk het voorverpakte deeg van de winkel niet persé voor nodig. Het kost me alleen wat meer tijd. Maar sommige dingen kan je niet zelf maken of voor sommige dingen vind je geen alternatieven. Volgende week wil ik daarom ook eens een kijkje nemen in een verpakkingsvrij of bulkwinkel, misschien vind ik daar nog wel alternatieven?

Ik wil zeker niet perfect zijn en ik denk dat bepaalde dingen moeilijk zijn in onze huidige maatschappij, maar ik probeer mezelf toch bewuster te zijn van mijn eigen afvalberg en hoe ik die kan verkleinen.
Wat doe jij voor #meiplasticvrij?