Ik heb eindelijk een tattoo (en hij is ook helemaal genezen)! Het is een mini tattoo, maar met veel betekenis. Ik vertel jullie graag het verhaal van mijn puntkomma tattoo, of zoals het in het Engels zo mooi heet ‘a semicolon’.

Drie jaar geleden, voor ik ook maar zwanger was, wilde ik al een tattoo. Eentje die er mij, wanneer nodig, aan zou herinneren dat het leven voort gaat… met of zonder kinderen. Doorgaan met het leven, zonder vast te houden aan ‘wat als’ en ‘wat het leven had kunnen zijn’.

Het ontstaan

Naar mijn gevoel was ons fertiliteitsverhaal mijn leven aan het beheersen. Dit is op zich ook niet abnormaal, zeker als je kijkt naar wat de impact van een fertiliteitsbehandeling allemaal inhoudt. Alleen het zorgde er voor dat ik het gevoel had, mezelf kwijt te zijn.
Dus ik was op zoek naar een symbool dat mij er dagelijks aan kon herinneren dat het leven meer is dan baby’s alleen. Dat het belangrijk is om verder te gaan in plaats van ter plaatse te trappelen. Oorspronkelijk was dat geen puntkomma tattoo, maar een andere. (Enkele woorden die voor mij symbool stonden voor los laten en verder gaan.)

Maar toen werd ik zwanger… Het idee van de tattoo bleef in mijn achterhoofd zitten. Ik deed er af en toe nog verder opzoek- en tekenwerk naar, maar de tattoo moest enkele maanden wachten.

Nadat ik bevallen ben en veel te snel weer afscheid moesten nemen van Warre, dacht ik dan ook vrij snel weer aan een tattoo. Eerst wilde ik iets dat onze jongen symboliseerde zodat ik hem elke dag met me zou meedragen. Maar ik wilde ook een herinnering voor mezelf dat het leven voort gaat. Zo kwam ik heel snel op een puntkomma tattoo.

Mijn puntkomma tattoo en zijn persoonlijke betekenis
Mijn puntkomma tattoo en zijn persoonlijke betekenis

De betekenis

Ik ben namelijk wel graag met taal bezig en linguïstiek intrigeert me. Ik hou van lezen en schrijven. Dat laatste helpt me bovendien ook nog ontzettend om mijn gedachten en mijn gevoelens te ordenen. Mensen die me goed kennen weten dit ook. Dus ik vind deze puntkomma tattoo dan ook heel typerend voor mezelf.
Uiteindelijk staat een puntkomma in een zin voor het feit dat de zin nog verder gaat, nog niet gedaan is. En zo symboliseert mijn puntkomma tattoo ook mijn eigen motto; je mag pauzeren en af en toe stilstaan, maar moet daarna ook weer verder gaan.

Ondertussen deed ik ook al wat opzoekwerk naar ‘semicolon tattoo’ en weet ik dat deze tattoo voor een grote groep mensen eigenlijk een iets andere betekenis heeft. Maar dit weerhield me niet om deze puntkomma tattoo te laten plaatsen. Een tattoo is uiteindelijk toch iets heel persoonlijk en het gaat er om wat ze voor jou betekent of symboliseert.

Een extra aan deze tattoo: hij staat op een heel zichtbare plaats, waardoor ik mijn herinnering heb wanneer nodig. Maar hij is door zijn grootte toch niet opvallend. Heel wat mensen hebben hem nog niet opgemerkt of vragen zich af of het nu een tattoo is of niet. En dat vind ik dan wel weer fijn, want deze puntkomma is er enkel en alleen voor mezelf.
Al wilde ik toch ook even het verhaal achter deze tattoo delen!