Of waarom dit ook belangrijk is voor een sterrenmama

Moederdag is sowieso een gevoelig onderwerp voor mensen die te maken hebben met (in)fertiliteit, die ongewenst kinderloos zijn of een kind verloren hebben. Je voelt je eigen gemis die dag misschien extra hard. Alle moeders worden die dag namelijk in de bloemetjes gezet. Moederdag kan dan ook een beladen dag zijn voor een sterrenmama.

Moederdag zoals wij het vieren

Zo ook voor mij. Maar het is voor mij ook een belangrijke dag, want ik ben wel mama. En die erkenning is toch belangrijk. Eender wanneer is die belangrijk, maar zeker op een dag waarop we alle moeders vieren. Ook al krijg ik nu geen zelfgemaakte cadeautjes en liefdevolle kusjes en knuffels van ons zoontje, toch vieren wij Moederdag. Die dag staan wij nog eens extra stil bij ons klein ventje en word ik door mijn man in de bloemetjes gezet. Net zoals ik dat bij hem doe op Vaderdag.

Zo viert deze sterrenmama Moederdag
Dit kaartje van Vlinderkusje vat de essentie van Moederdag voor mij samen.

Moederdag is een dag waarop ik onze Warre extra mis. Het is een dag die ik het liefst samen met mijn man doorbreng. We doen die dag samen iets leuks. Dit jaar gaan we een ontspannende wandeling maken. Ons zoontje is er in gedachten heel de dag bij. Misschien gaan we wel even langs de begraafplaats om hem een bloemetje te brengen. En dit klinkt misschien raar, maar ik krijg ook elke keer een klein cadeautje en een mooie kaart als herinnering aan ons zoontje.

Moederdag kaart van Eliso Vlinderpost voor sterrenmama's
Kaart voor Moederdag 2019 van Elisio Vlinderpost

Bereaved mother’s day

Maar iedereen viert Moederdag op zijn manier en niet iedereen zal hetzelfde willen. Omdat Moederdag voor een sterrenmama een heel beladen dag kan zijn, bestaat er ook een bereaved Mother’s day. Deze valt op de eerste zondag van mei en ik schreef er een tijdje geleden een blogje over. Persoonlijk heb ik weinig met de Moederdag in mei. Ik ben van de Antwerpse Kempen en al heel mijn leven vieren wij Moederdag op 15 augustus. Ik heb persoonlijk meer voeling met deze dag. Tot dit jaar wist ik zelfs helemaal niet dat international bereaved Mother’s day bestond. Dus wij vieren gewoon Moederdag zoals we dit voor de geboorte van Warre hadden ‘gepland’ en zoals het voor ons juist aanvoelt. Maar dit zal voor iedereen anders zijn.

We denken aan je!

Het belangrijkste is gewoon dat er aan je gedacht wordt en dat je als moeder wordt erkend. Bij deze een oproep om op Moederdag (of je die nu in mei of in augustus doet) ook eens aan een sterrenmama te denken.

Maar eigenlijk gewoon aan alle mama’s, want ze bestaan op alle mogelijke manieren. Daarom voor alle mama’s het gedicht dat mij vorige Moederdag het meeste raakte:

Moederdag voor sterrenmoeders, maar ook alle andere soorten moeders
Gedicht voor Moederdag van Kusje in de wind