Vandaag, 15 oktober, is het ‘Wave of light’. Op deze dag aan het einde van ‘baby loss awareness’ week, branden mensen om 19u een kaarsje ter ere van een sterrenkindje. Deze dag is afgeleid van Wereldlichtjesdag, dat op de tweede zondag van december doorgaat. Ik wil vandaag deze initiatieven even uitleggen en vertellen over waarom ze zo belangrijk zijn.
Baby loss awareness week en Wave of light
Afgelopen week was het ‘Baby loss awareness week’. Tijdens deze week wordt er wereldwijd extra aandacht gevraagd en gegeven aan mensen die hun kindje verloren tijdens de zwangerschap of als baby. De hele maand oktober is voor vele organisaties en ouders een bewustmakingsmaand rond het verlies van een kind.
Zo heb je het initiatief ‘Capture your grief‘ van Carly Marie. Dat vraagt via sociale media extra aandacht voor het verlies van een kindje. Dit door elke dag een ander woord als inspiratiebron te gebruiken om een foto of tekst te delen over het verlies van jouw baby of kind. Dit project lijkt te zijn stop gezet. Het Berrefonds riep het nieuw leven in onder de naam ‘Het rouwt in mij‘, naar hun gelijknamig boek.
In het midden van de maand of aan het eind van deze week is het dus Wave of light. Dan wordt er overal ter wereld om 19u een kaarsje gebrand. Dit ter ere van een sterrekindje of om de ouders van een sterrekindje een hart onder de riem te steken. Vermits het niet in elk land op hetzelfde moment 19u is, ontstaat er zo dus een golf van licht (of wave of light) over de hele wereld.
Wereldlichtjesdag
Dit initiatief ontstond in 1997 in Amerika. Waar, ook weer om 19u, een kaarsje of lichtje gebrand wordt voor overleden kinderen. Ook hier weer heerst het idee, omdat we in verschillende tijdzones leven, dat er die dag, ieder uur ergens op de wereld, kaarsen branden voor overleden kinderen. Het bestaat al enkele jaren langer dan Wave of light, maar ik leerde het een jaartje later pas kennen.
Het grote verschil zit in de focus waarmee de beide initiatieven ontstonden. Al wordt daar bij het branden van het kaarsje geen echt onderscheid meer in gemaakt. En dat vind ik zeker niet slecht. Zowel het verlies van een baby als dat van een opgroeiend kind heeft een enorme impact op jou, op jouw gezin, op jouw wereld.
Wave of light en Wereldlichtjesdag is belangrijk
Het verlies van een baby of een kind is vaak een onzichtbaar verlies, waarvan nog niet iedereen door heeft dat dit je levenslang blijft vormen. Ook na de dood blijf je liefde voelen voor jouw kindje, hoe lang die ook bij jou mocht verblijven. Vaak is er in het begin wel heel wat begrip en medeleven, maar verwatert dit vrij snel.
Net daarom is Wave of light of Wereldlichtjesdag dus zo belangrijk. Om dit gemis zichtbaar te maken voor de wereld. Of dit gemis nu vers is of net al wat minder rauw, al wat veranderd is, het verdriet blijft iets dat niemand alleen zou moeten dragen. Niet iedereen is hier even open of schreeuwerig over als ik, maar iedereen zou gedragen moeten worden in zijn of haar verlies. Ik las laatst bij Vlinderkusje een heel mooie zin: “omdat we niet verwerken, maar verweven”. En zo is het ook, Warre blijft voor ons een deel van ons gezin, onze familie. Hij is in elke dag verweven, al is het verdriet minder zwaar om te dragen dan vijf jaar gelden.
Voor mij is dit een evidente, voor vele mensen rondom mij ook. Dit is het echter niet voor iedereen. Daarin zit het belang van Wave of light, om blijvend aandacht te vragen rond het verlies van een kind. Het is namelijk belangrijk dat ouders de naam van hun kind kunnen blijven noemen en dat ze over hun kind kunnen blijven vertellen. Hun kind is en blijft een deel van hun leven. Om daar extra inzicht, aandacht en begrip voor te vragen, daarom is Wereldlichtjesdag zo belangijk!
Geef een reactie