Ik had voor vandaag eigenlijk een helemaal andere blogpost voorbereid (maar die komt dan volgend weekend!) Maar toen zag ik op Instagram heel wat posts passeren rond International Bereaved Mother’s Day. Het voelde dus een beetje als een noodzaak om hier vandaag toch even wat over te schrijven.

Beetje geschiedenis

Ik wist niet dat dit bestond, nu ja, vorig jaar was het verlies van onze Warre nog veel te vers. Ik moest hem nog maar een dikke maand missen. Dus moest je het me vorig jaar verteld hebben dat dit bestond, had ik er waarschijnlijk toch nog geen oren naar gehad. Maar ik ging dus even snel op zoek naar het hoe en wat.

International Bereaved Mother's Day

International Bereaved Mother’s Day werd in 2010 ingevoerd door de Australische Carly Marie Dudley. Deze dag is een exact een week voor de Internationale Moederdag, die elk jaar op de tweede zondag van mei valt. (Ja, ik ben zelf van de Kempen, dus ik vergeet vaak wanneer die valt. Moederdag is en blijft voor mij op 15 augustus.) Carly Marie Dudley verloor zelf een zoontje en voerde dit in om steun te geven aan die moeders die hun kindje moeten missen. Een speciale dag voor speciale moeders, niet onlogisch toch?

Ik vind het namelijk wel fijn dat er de laatste jaren meer en meer aandacht is voor moeders (ouders) die hun kind verloren. Voor vorig jaar stond ik er zelf maar beperkt bij stil en wist ik van vele initiatieven het bestaan niet af. Maar ik merk wel dat deze dag voor vele mensen nodig is! Het steekt een hart onder de riem en zorgt voor de nodige erkenning. Dus ik help graag om het wat extra in de kijker te zetten.

En wat met de vaders?

Echter één van mijn eerste reacties, toen ik deze dag ontdekte, was: en wat met de vaders? Want die durven toch wel vaak te worden vergeten… Een snelle google search, bracht me de volgende informatie.

Er zijn twee data die naar voorkomen: de laatste zondag van augustus of de laatste zondag van juni. Omdat Vaderdag (net als Moederdag) in heel veel landen op een andere dag wordt gevierd, vind ik hiervoor twee datums terug. De dag in augustus zou in 2010 zijn ingevoerd in Australië, in navolging van International Bereaved Mother’s Day. Net als deze dag valt International Breaved Father’s Day dan een week voor Vaderdag (in Australië). De dag in juni werd pas vorig (!) jaar, in 2018, ingevoerd in de UK en de US. Hij valt een week na Vaderdag. Aan jou de keuze wat je doet. Al lijkt mij die van juni voor de meeste landen wel de meest logische keuze.

Fiere sterrenmama of sterrenpapa button besteld bij Eva Mouton
Fiere sterrenpapa of -mama button

Wat doen wij?

Ik ontdekte vandaag pas International Bereaved Mother’s Day (en de vaders hun variant). Dus tot nu toe vierden wij gewoon Vader- en Moederdag. Want dat is toch wie we zijn, vader en moeder van een zoontje (dat voor altijd twee dagen oud zal blijven). Dus waarschijnlijk blijven we dit ook gewoon doen, want dit is wat voor ons logisch aanvoelt. Ik heb gelukkig ook heel wat vrienden en kennissen, die op Moederdag speciaal aan mij denken. En dus ook even mijn gevoelens erkennen.

Maar wel goed dat er ook internationaal aandacht en erkenning is voor de moeders (én vaders) die hun kind moeten missen. Of je dit dan op Moederdag doet of een week op voorhand, aan jou de keuze!