Moederdag met een kindje in je armen en eentje boven de wolken, hoe gaat dat voor ons? Ik schreef in het verleden al hoe deze dag voor ons ging, ook al moeten we Warre fysiek missen. Ondertussen is er ook een jonger broertje. Dus ik dacht tijd voor een kleine update!

Moederdag met een sterrenkindje

Moederdag is en blijft een dag waarop je jouw sterrenkindje weer even extra mist. Of dit is voor mij toch zo. Alle mama’s worden door hun kindjes (en partners) die dag in de bloemetjes gezet. Jij zelf al sterrenmama mist die dag wel een (of meerdere) kindjes. Voor mij is het dan ook een dag waarop ik extra aan Warre en het gemis dat daar mee gepaard gaat denk. Voor mij voelt dit ook helemaal niet aan als iets negatiefs, missen is een andere manier van houden van.

Er bestaat zoiets als ‘International Bereaved Mother’s day’. Ik heb echter de indruk dat dit in onze contreien weinig bekendheid heeft. Daarnaast is het aan iedere mama om zelf te beslissen of zij Moederdag wil vieren of niet. Ik heb de indruk dat de meeste sterrenmama’s deze dag zoveel mogelijk aan zich laten voorbij gaan of hem gewoon vieren (of je nu die van mei of die van augustus viert).

Wij vierden hem wel, maar op onze eigen manier, een beetje ingetogen, in onze eigen intieme gezinnetje. Tot ik zwanger werd van Lander en toch meer nood kreeg aan een iets andere manier om deze dag te beleven.

My heart makes me strong - Moederdag 2.0

Moederdag met een regenboogkindje

Velen merken wel een verschil in het gevoel rond Moederdag eens ze terug zwanger zijn of een regenboogkindje in hun gezin hebben. Voor sommige mensen zijn er sowieso nog andere kinderen in het gezin. Hoe dit voelt, kan ik uiteraard niet zeggen, in die situatie zat ik zelf niet.

Toen ik dus zwanger was van Lander, had ik dan ook nood aan iets anders voor Moederdag. Ik wilde dat het een fijne, hoopvolle dag was, ondanks het gemis. Ik wilde me gezien en gehoord voelen als mama, zonder dat het zwaarmoedig werd. Ik wilde die dag net niet ‘alleen’ zijn en samen beleven met anderen. En zo gingen wij naar een nieuwe invulling voor deze dag, helemaal op onze maat.

Door de komst van een regenboogkindje wordt je ook terug meer geconfronteerd met Moederdag. Ze komen thuis met cadeautjes die ze maken op de crèche of op school. Het is ook op vele scholen en crèches hét thema waar ze die periode rond werken, waardoor het heel visueel wordt in je leven. Je kan het dus niet meer echt uit de weg gaan. Bij deze wil ik dan ook een hart onder de riem steken voor zij die het daar nog heel moeilijk mee hebben. Mocht je het willen, hoop ik dat je net zoals wij er een persoonlijke invulling aan kan geven, die wel werkt voor jullie.

Samengevat: Moederdag 2.0

Sinds de zwangerschap van Lander vieren wij dus Moederdag niet meer alleen met ons gezinnetje, maar samen met mijn zus en haar gezin. Ik wil die dag namelijk delen met anderen. Ik wil gezellig samen zijn met mensen waarbij ik me veilig voel. Ik wil een dag die niet te gewichtig is. Ik wil de vrolijke snoet van mijn jongste metekindje zien die dag. Ik wil een liefdevolle dag. Ik wil mijn verdriet kunnen delen moest dit nodig zijn, maar even goed mee genieten van anderen hun geluk.

Sindsdien is Moederdag dus een dag zoals anderen dit ook vieren denk ik. De mama’s worden die dag in de bloemen gezet door de kindjes en de partner. (Stiekem doen mijn zus en ik ook elk jaar een kleinigheidje voor elkaar!) We brengen de dag gezellig samen door en hebben er sinds vorig jaar zelfs een weekendje aan vast gebreid.

En aan Warre wordt elke keer gedacht, door op zoek te gaan naar een dagelijks regenboogmomentje en dit ook zo te benoemen. Door het gouden randje van die dag te delen met elkaar en er bij stil te staan hoe dit de dag mooier maakt, denken wij nog eens aan Warre.

Vorig jaar gingen we zo wandelen aan de Schelde met de ondergaande zon. Dit jaar weet ik uiteraard nog niet wat het gaat worden, maar misschien vind ik eindelijk wel een plekje om de koestersteen achter te laten, die ik twee jaar geleden maakte ter ere van Warre?

Koestersteen Warre, vind ik hier deze Moederdag een plaatsje voor?
Koestersteen Warre

Hoe vieren jullie Moederdag met een sterrenkindje? Als jullie een regenboogkindje hebben, geven jullie misschien wel een hele andere draai aan deze dag? Je mag het altijd delen!