Dit jaar zijn we vijf jaar zonder ons sterrenkindje, zonder onze eerst geboren zoon, zonder Warre. In die afgelopen vijf jaar gebeurde er veel … (Over afgelopen anderhalf à twee jaar vertel ik jullie in latere blogs nog meer, beloofd!) Maar graag sta ik even stil bij Warre zijn verjaardag.

Ander gemis

Ondertussen moeten we Warre al 5 jaar missen. We zagen je niet groeien, we zagen je niet starten bij de onthaalmoeder of bij de peuterjuf. We zagen je zoveel dingen niet doen.

Als kleuterjuf stond ik het langst in de tweede kleuterklas, ik deed en doe er nu nog de zorgondersteuning. Dus sinds een dikke week ben ik me er van bewust dat alle kindjes die nu in ‘mijn’ klasje zitten, even oud zijn als jij zou moeten zijn. Iets waarvan ik vijf jaar geleden zou gedacht hebben dat ik het er super moeilijk mee zou hebben. Toch is dit niet zo. (Is dit dan dat spreekwoordelijke ‘plaatsje geven’?)

Zijn er nog momenten dat het verdriet me overvalt? Zeker! Zo ging ik met mijn metekindje² naar de dierentuin. Lander zat in de draagdoek, metekindje² had mijn hand vast en plots dacht ik: aan mijn andere hand had Warre moeten lopen. En zo kan ik nog wel af en toe even overmand word door verdriet. Maar het is niet meer alom tegenwoordig. Terwijl ik wel elke dag aan Warre denk.

Vijfde verjaardag vieren

En natuurlijk vieren we dit jaar net zoals altijd ons sterrekindje zijn verjaardag, al 5 jaar doen we dit. We gaan zoals elk jaar met zijn meter en peter een ijsje eten. En ik vroeg weer de mensen rondom mij om een ‘act of kindness’ uit te voeren in zijn naam.

Ik hoop zo van zijn verjaardag weer een mooie dag te maken. Zelf ging ik eens kijken in de kleertjes die te klein zijn geworden voor Lander. Ik verzamelde zo enkele zakken vol met spullen, die gaf ik aan een mama die het niet breed heeft en in april een zoontje verwacht. En Lander die neemt wat lekkers mee voor de ‘jufkes’ op de crèche, want die verdienen het ook wel om af en toe in de bloemetjes gezet te worden.

Ik kreeg van een vriendin ook al een berichtje dat haar dochter aan de slag is gegaan om haar juf en een vriendinnetje te verrassen. Dus ik ben zeker nog benieuwd naar welke liefdevolle daden of boodschappen er in naam van Warre nog zullen worden verspreid op zijn verjaardag. (Ik probeer ze binnenkort voor jullie te verzamelen!)